Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Yaza sağlıklı girmek için yapmamız gerekenler

Sağlıklı bir kışı daha geride bıraktık. Şimdi bu bahar aylarını sağlıklı bir şekilde geçirmeye çalışarak yaza hazırlanıyoruz. Bunun için birinci ilke sağlıklı beslenmek, düzenli uyku uyumak. Öncelikle sabah kahvaltısı yaparak güne başlamak tüm aile fertleri için büyük önem taşıyor. Böylece okula giden çocuklarımız, işe gidenlerimiz güne başlarken kendini daha zinde hissedecektir.

Kış beslenmelerinde kilo alımı kaçınılmaz oluyor. Sağlığımız için bu kilolarımızı vermemiz gerekiyor. Hafif yiyecekler yiyip, spor yaparak aldığımız kiloları rahatça verebiliriz. Sık sık tempolu yürüyüşler yapmanın da büyük faydalarını görebiliriz. Tabii kış yiyeceklerinden de uzaklaşmamız gerekiyor. Yağlı, hamurlu yiyecekler yerine sebze yemekleri, bol su ve meyveler tüketerek kilo vermemizi kolaylaştırabiliriz.

Beslenme uzmanlarımız marul, maydanoz, ıspanak, pazı ve havuç gibi sebzelerin vücudumuzda ödem atımını kolaylaştırdığını söylüyor. Yemeklerimizde yoğurt ve süt ürünlerine yer verilmesini, posa oranı yüksek yiyeceklerle sindirim sistemimizin rahat çalışmasını sağlayabileceğimizi söyleyen doktorlarımız, soframızda bol vitamin içeren meyvelere de yer verilmesini öneriyor.

Günlük en az 2-2.5 litre su tüketilmesi gerektiğini söyleyen doktorlarımız, günlük kafein alımının normal miktarın üzerinde olması kalp hastalıkları riskini etkileyeceği gibi, sinir sistemimizi de olumsuz etkilediğini, dolaşım sistemini etkilediği için selülit problemlerine yol açtığını söylüyor. Kendimizi aç bırakmanın metabolizmamızı yavaşlattığını söyleyen uzmanlar, öğün aralarında bir meyve, bir avuç ceviz, badem, leblebi ya da bir bardak ayrandan oluşabilecek küçük ara öğünler ekleyebileceğimizi söylüyor.

Uyku saatinden 2-3 saat öncesine kadar yemek yemeyi sonlandırmamızı öneren doktorlarımız, uyku düzenindeki bozulmaların, açlık-tokluk durumunu etkileyen hormonlarda dengesizlikler meydana getirdiğini de belirtiyor. Ayrıca yetersiz uyku ile kortizol salınımının arttığını ve yüksek kalori ve karbonhidratlı gıdalara eğilimin arttığını belirtiyor. Yetersiz uyku sonucu oluşan yorgunluğun hem besin alımını etkilediğini hem de fiziksel aktivitenin azalmasına neden olduğunu da belirten uzmanlar, yetişkin bireyler için en az 7-8 saat uyku süresi öneriyor.

Sıcak yaz günlerini sağlıklı bir şekilde karşılamanız dileklerimle…