Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Güneş gözlüğü seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

Uzm. Dr. Hülya Deveci, yaz aylarına girerken güneş gözlüğünün bir aksesuar olarak değil, göz sağlığını koruyacak bir araç olarak kabul edilmesi gerektiğini vurguladı. İşte güneş gözlüğü seçerken dikkat edilmesi gerekenler:güneş gözlüğü

UV IŞINLARININ ZARARLI ETKİLERİ

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Deveci, UV ışınlarının göz sağlığına ciddi zararlar verebileceğini belirtti. UV ışınları katarakt gelişimine neden olabilir ve retinada hasara yol açabilir. Bu nedenle, UV koruması olan güneş gözlüğü kullanmak önemlidir.

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜNDE UV BLOK ÖZELLİĞİ

Güneş gözlüğünün UV blok özelliği taşıması şarttır. UV blok özelliğini kontrol etmek için genellikle gözlük saplarında yazılı olan UV200, UV400 ve UV600 ibarelerine bakılmalıdır.

Özellikle deniz kenarında ve kayak yaparken minimum UV400 korumalı güneş gözlüğü kullanılmalıdır. CE ibaresi bulunan güneş gözlükleri, Avrupa Birliği standartlarına göre kaliteli ve güvenilir kabul edilir.

HANGİ CAM RENGİNİ TERCİH ETMELİSİNİZ?

Güneş gözlüğü cam renginin de önemli olduğunu belirten Dr. Deveci, günlük kullanıma uygun, mavi dalga boylu ışığı süzmede etkili sarı-kahverengi spektrumundaki camların tercih edilmesini öneriyor. İşte farklı cam renklerinin özellikleri:güneş gözlüğü

YEŞİL CAM RENGİ

Mavi ışığı süzerek kontrastı artırır ve parlak güneş ışığında gözlerin kamaşmasını önler. Güneş gözlüğü Açık hava sporları ve günlük kullanım için uygundur.

GRİ CAM RENGİ

Nötral bir cam rengi olup, su üzerindeki parlamayı azaltır. Hem bulutlu, hem de güneşli havalarda göz yorgunluğunu önler. Balıkçılık ve araba kullanmak için idealdir.

MAVİ VEYA MOR CAM RENGİ

Renk algısını artırır ve objelerin etrafındaki kontürleri daha net görmenizi sağlar. Sisli ve kapalı havalarda, kar gibi yansıtıcı ortamlarda iyi görüş sağlar.

KIRMIZI VEYA PEMBE CAM RENGİ

Mavi ışığı bloke eder, derinlik algısını artırır ve detayları görmenizi sağlar. Kayak gibi pek çok spor aktivitesinde kullanışlıdır.

SARI, TURUNCU VEYA ALTIN CAM RENGİ

Orta-az ışık seviyelerinde iyi görüş sağlar. Hem içerde, hem dışarda spor aktivitelerinde derinlik hissini artırarak iyi bir görüş sağlar. Ancak diğer renkleri algılayışınızı bozar.

AMBER VEYA KAHVERENGİ CAM RENGİ

Uzaktaki küçük objeleri net görmeniz gereken tüm aktiviteler için uygundur. Yeşil manzaraları veya mavi gökyüzünü daha kontrastlı görmenizi sağlar, güneşli günlerde gözlere büyük konfor sağlar.

POLARİZE CAMLAR

Deniz veya yol gibi düz yüzeylerden yansıtıcılığı önler. Denizcilik veya uzun yol sürüşleri için polarize güneş gözlüğü kullanımı uygundur.

AYNALI CAMLAR

Aynalı güneş gözlükleri güneşin çok parlak olduğu durumlarda, şiddetli güneş ışığını diğer camlardan daha fazla önler.

Güneş gözlüğü seçerken yukarıdaki özellikleri dikkate alarak, göz sağlığınızı koruyabilir ve aynı zamanda konforlu bir görüş deneyimi yaşayabilirsiniz. (İHA)