Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Akdeniz anemisi, Talasemi” nedir?

Doç. Dr. Ayşe Uysal, Akdeniz Anemisi‘nin kalıtsal bir hastalık olduğunu vurguluyor. Ülkemizde yaklaşık 4 bin 500 yüz civarında Talasemi hastası olduğunu belirtiyor. Ayrıca ülkemizdeki taşıyıcı oranının yaklaşık 1 milyon 300 bin kişi olduğuna dikkat çekiyor dedi.

Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Uysal, Akdeniz Anemisi hastalığı hakkında bilgiler verdi.

Akdeniz Anemisi

HASTALIĞIN YAYGINLIĞI VE ORTAYA ÇIKIŞI

  • Akdeniz Bölgesinde ve Akraba Evliliklerinde Daha Fazla Görülüyor

Akdeniz anemisi hastalığın özellikle Akdeniz bölgesinde ve akraba evliliklerinin yaygın olduğu yerlerde daha sık görüldüğünü ifade ediyor. Hastalığın kalıtsal olduğunu ve anne veya babanın Talasemi ile ilgili bir geni taşıması durumunda bireyin taşıyıcı veya hasta olabileceğini vurguluyor.Akdeniz Anemisi

HASTALIĞIN ÖNLENMESİ VE ÖNEMİ

  • Taşıyıcı Bireylerin Önceden Saptanması ve Önemi

Uysal, Akdeniz anemi hastalığın ortaya çıkmasının kırmızı kan hücrelerinin içindeki oksijen taşımayla görevli olan hemoglobinin yapısındaki globülin proteininin sentezlenmesindeki görevli genin mutasyona uğraması sonucu ortaya çıktığını belirtiyor. Akdeni anemisi hastalığın önlenebilir olduğunu ve taşıyıcı bireylerin önceden saptanmasının son derece önemli olduğunu vurguluyor.

EVLİLİK ÖNCESİ TARAMA VE GENETİK DANIŞMANLIK

Uysal, Akdeniz anemisi ülkemizde evlilik öncesi Talasemi açısından tarama testlerinin zorunlu olduğunu ve bu testlerin sonucuna göre kişilerin hastalık açısından uyarıldığını ifade ediyor. Ayrıca genetik danışmanlık almanın önemine dikkat çekiyor ve iki taşıyıcı bireyin evlenmesinin hasta bir çocuğun dünyaya gelme olasılığını yükselteceğini belirtiyor. Bu nedenle kişilere genetik danışmanlığın mutlaka önerilmesi gerektiğini vurguluyor. (İHA)