Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Dünya aşı haftası: Yaşam boyu bağışıklama hayat kurtarır

Dünya Aşı Haftası’nda Uzmanlardan Önemli Uyarı: Yaşam Boyu Bağışıklama Hayati Önem Taşıyor. Her yıl Nisan ayının son haftasında kutlanan Dünya Aşı Haftası, aşıların birey ve toplum sağlığındaki kritik rolüne dikkat çekiyor.Dünya aşı haftası Yaşam boyu bağışıklama hayat kurtarır

Bu kapsamda açıklamalarda bulunan Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Serhat Ünal, yaşam boyu bağışıklamanın sağlıklı bir toplumun temeli olduğunu vurguladı.

BAĞIŞIKLAMA KÜÇÜK YAŞTAN İTİBAREN ÇOK ÖNEMLİDİR

Prof. Dr. Serhat Ünal, çocukluk çağında yapılan aşıların hayati öneme sahip olduğunu belirterek, ebeveynlerin doğumdan itibaren çocuklarının aşı takvimini titizlikle takip etmeleri gerektiğini ifade etti. Menenjit gibi ciddi hastalıklara karşı bağışıklamanın erken yaşta yapılmasının önemine değinen Ünal, “Her ebeveyn çocuğunun aşılarını zamanında yaptırmalı, eksik aşıları tamamlamaya özen göstermelidir” dedi.

AŞILAR SADECE ÇOCUKLUK DÖNEMİNE ÖZGÜ DEĞİLDİR

Prof. Dr. Ünal, yalnızca çocukların değil, tüm yaş gruplarındaki bireylerin bağışıklık sistemlerinin korunmasının şart olduğunu vurguladı. Yaşla birlikte bağışıklık sisteminin zayıfladığına dikkat çeken Ünal, “Aşı ile önlenebilen hastalıklar, özellikle 50 yaş üzerindeki bireylerde daha sık görülüyor. Bu yüzden erişkinlerin de aşılanması, sağlıklı yaşlanma ve kaliteli bir yaşam için büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.

TOPLUMDA AŞI BİLİNCİ GÜÇLENDİRİLMELİ

Aşıların sadece bireyi değil, aynı zamanda toplumu da koruduğuna değinen Prof. Dr. Ünal, toplum genelinde aşı bilincinin yaygınlaştırılmasının bulaşıcı hastalıklarla mücadelede uzun vadeli başarı için kilit rol oynadığını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, aşılar her yıl 4 ila 5 milyon hayatı kurtarıyor.

YAŞAM BOYU BAĞIŞIKLAMA İLE DAHA SAĞLIKLI BİR TOPLUM MÜMKÜN

Dünya Aşı Haftası kapsamında yaşam boyu bağışıklamanın önemine dikkat çeken Prof. Dr. Ünal, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Hem çocuklar hem de biz yetişkinler, yaşam boyu bağışıklama ile ölüme yol açabilecek pek çok hastalıktan korunabiliriz. Bağışıklamanın yaşamın her döneminde önemi büyük. Sağlıklı bir toplum için aşı bilincinin geliştirilmesi şart.”