Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Balıklama atlama felçle sonuçlanabilir! Büyük tehlike

Balıklama atlarken felç kalma riski! Tatilde serinlemek isteyenler için havuz ve denizler cazip görünüyor. Ancak bir anlık dikkatsizlik, kalıcı sakatlıklara yol açabiliyor. Özellikle suyun derinliğini bilmeden balıklama atlamak, ciddi omurilik yaralanmalarına neden olabiliyor. Beyin, Sinir, Omurga ve Omurilik Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Mahmut Akyüz, bu konuda önemli uyarılarda bulundu.Balıklama atlama felçle sonuçlanabilir! Büyük tehlike

DERİNLİĞİ BİLMEDEN ATLAMAK TEHLİKELİ

Havuz ya da denize balıklama atlayan kişiler, suyun altındaki zemine başlarıyla çarparak ağır yaralanmalar yaşayabiliyor. Bu çarpma sonucu boyun omurları kırılabiliyor ve omurilik zarar görebiliyor. Özellikle 15-25 yaş arasındaki genç erkeklerde sık görülen bu kazalar, her yıl yaklaşık 500 kişiyi etkiliyor.

FELÇ KALMA RİSKİ YÜKSEK

Balıklama atlama sırasında başın sert zemine çarpması, omurilikte geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabiliyor. Bu hasarlar, duyu ve hareket kaybına neden olabiliyor. Kimi zaman kişi ömür boyu tekerlekli sandalyeye mahkum kalabiliyor. Kısmi hasarlarda ise vücutta kısıtlı hareket kaybı yaşanabiliyor. Aynı zamanda iç organlarda da bozukluklar ortaya çıkabiliyor.

ÇİVİLEME ATLAMA DA RİSKLİ

Ayaklar üzerine atlanan “çivileme” tekniği de sanıldığı kadar masum değil. Bu atlayış biçimi, topuk, kalça ve omurgada kırıklara neden olabiliyor. Tıpkı balıklama atlama gibi bu da kalıcı sakatlıklarla sonuçlanabiliyor.Balıklama atlama felçle sonuçlanabilir! Büyük tehlike

YANLIŞ MÜDAHALE FELÇLE SONUÇLANABİLİR

Kaza sonrası doğru müdahale hayati önem taşıyor. Yaralı sudan çıkarıldığında, nefes almasını engelleyen yabancı cisimler temizlenmeli. Ancak kişi baş aşağı çevrilerek su çıkarılmaya çalışılmamalı. Boyun sabitlenmeli ve mümkün olduğunca az hareket ettirilmeli. Taşıma sırasında baş, boyun ve gövde aynı hizada tutulmalı.

 

ERKEN VE DOĞRU TEDAVİ HAYAT KURTARIR

Bu tür kazalarda yaralı, tam donanımlı bir hastaneye götürülmeli. Gerekli tetkikler sonrası cerrahi bir müdahale gerekirse, omuriliğe baskı yapan kemikler alınır ve sabitleyici sistemlerle destek sağlanır. Böylece kişinin yeniden hareket edebilmesi hedeflenir.

KAZALARI ÖNLEMEK İÇİN BUNLARA DİKKAT EDİN

Tatil sırasında bu tür kazaların önüne geçmek mümkün. İşte alınabilecek bazı basit ama hayati önlemler:

  • Suya atlamadan önce mutlaka derinliği kontrol edin.
  • Derinlik en az 2 metre olmalı.
  • Uyarı levhası olmayan yerlerde suya girmeyin.
  • Dalgalı sularda derinlik değişebilir, dikkatli olun.
  • Dibi görünmeyen, bulanık sulara girmeyin.
  • Hasar görmüş iskelelerden uzak durun.
  • Riskli bölgelerde profesyonel cankurtaranlar bulunmalı.
  • Gençlere yönelik bilgilendirme ve eğitimler artırılmalı.

Unutmayın: Birkaç saniyelik heyecan, hayat boyu sürecek sorunlara neden olabilir. Tatilin keyfini çıkarırken güvenliği elden bırakmayın.