Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Her canlıya fayda sağlayan Böğürtlen meyvesi

Böğürtlenlerin dalları sadece meyveleri korumaz. Aynı zamanda tavşan ve kuşların yırtıcılardan korunduğu muhteşem sığınaktırlar. Hemen her yerde yetişebilen, yemesi kolay ve bir o kadar da lezzetli olan böğürtlen, kurdun kuşun da yazlık erzağı gibidir. 

Böğürtlen bakım gerektirmeyen, kolayca dal budak salabilen bodur bir çalı türüdür ki, âdeta bereket fışkırır. Bağın bahçenin kıyısına dikildiğinde kolayca muhafaza duvarı örebilir alana. Bu yetmezmiş gibi pek çok börtü böceği kendine çekerek, sebze meyvenin de rahat etmesini sağlar. Böğürtlen ormanların, bahçelerin, yol kenarlarının azgın ama asil, dikenli meyvesi bir başka ifadeyle de şifa deposudur.

Karadut meyvesi ne benzeyen böğürtlen baharda bembeyaz çiçeklerini açar. Ardından meyveye durur ve ağustostan ekim ayının sonuna kadar bolca meyve sunar. Yeşil meyveler olgunlaşmaya başlayınca kırmızılaşır. Kırmızı olanları ekşidir. Siyah mor arası bir renge ulaştığında ise olgunlaşmış ve tatlanmıştır. Olgunlaşmış meyvenin ömrü çok uzun değildir. Toplanarak cam bir kaba konulan böğürtlenlerin derin dondurucularda saklanarak ömrü uzatılabilir.

BÖGÜRTLENİN FAYDALARI

Sindirime yardımcı olur. Ağız ve boğaz iltihaplarıyla âdeta savaşır. Anjin ve bademciğin tedavilerinde büyük hayrı dokunur. Olmamış yeşil hâli ile tam olmamış kırmızı veya tam siyahlaşmamış haldeyken toplananların şurubu, ishal ve özellikle de yeni doğmuş bebeklerin ishallerine karşı bir ilaçtır.

Dişetlerini sağlamlaştırır, bağırsaklar, rahim gibi çok gevşemiş organları sıkıştırmak, ülserleri ve kötü yaraları tedavi etmek, hemoroitten kaynaklanan ağrıları dindirmek ve midenin can sıkıcı ekşimelerini gidermek, öksürük, boğaz hastalıkları, ateş, migren, diş ağrıları, kronik ishaller, her çeşit iç ve dış kanamalar, yaralar, grip, anjinler ve ses kısılmalarına iyi gelir.

Suyu ile yapılan ağız gargarası, dişetleri iltihapları ve tahrişlerine karşı inanılmaz bir etkiye sahiptir. Ergenlik, egzama vb. cilt hastalıklarına, apselere, çıbanlara karşı da oldukça etkilidir.

BÖĞÜRTLENİ BULMA VE TOPLAMA

Böğürtlenle her iklim ve coğrafyada karşılaşabilirsiniz. Yapraklarını ve özellikle de genç sürgünlerini, çiçekleri açma aşamasındayken ilkbaharda toplayın, gölgede kurutun. Meyveleri ise olgunlaşınca kollarınız sargılı bir şekilde toplayın.

BÖĞÜRTLEN ÇAYI NASIL YAPILIR?

Böğürtlen, marifetleri bitmek bilmez bir bitkidir. Onun meyvesi gibi çayının da tadına doyulmaz. İki gün süreyle gölgeye 2/3 oranında böğürtlen yaprağı ve 1/3 oranında ağaççileği yaprağı yayın. Sonra bunları kıyın. Çok temiz bir bez torba içinde yeniden iki gün mayalanmaya bırakın. Çayınızı cam bir ambalajda nemsiz ve gölgede saklayın. İçmek istediğinizde tıpkı normal bir çay yapar gibi böğürtlen çayınızı hazırlayın.

BÖĞÜRTLEN YAPRAKLARINDA GARGARA SUYU:

Yapraklardan, yeni sürgünlerden, çiçeklerden, köklerden ikişer avuç ya da karışımından iki avuç bitkiyi bir litre suya atın. Elde edilen uygun ısıya geldiğinde gargara için kullanıldığı gibi lavman, vajinal yıkama gibi amaçlarla da kullanılabilir.

BÖĞÜRTLEN ÇİÇEK VE YAPRAKLARINDAN EL VE AYAK BANYOLARI:

Bir litre uygun sıcaklıktaki suya iki avuç çiçek ve yaprak karışımı atarak el ayak banyosu yapabilirsiniz. Ayrıca özellikle ishaller için böğürtlenin meyvelerinden bitki suyu çıkarabilirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.