Dünyanın en büyük temizlik kâğıt devleri İstanbul’da buluştu. Paper & Tissue Expo İstanbul, sektörde yeni bir dönem başlatıyor. Temizlik kâğıdı ve teknolojileri sektörünün küresel devleri, İstanbul’da ilk kez aynı çatı altında buluştu. 26-28 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Paper & Tissue Expo İstanbul, hem katılımcılar hem de ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü. Fuar, sektördeki ekonomik büyüklük, yatırım potansiyeli ve çevresel sürdürülebilirliğe katkılarıyla dikkat çekti.
Kâğıt Sanayi Vakfı ve Lila Kâğıt Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Öğücü, son 5 yılda yapılan yatırımlarla sektörün kapasitesinin %36 artarak 7,8 milyon tona ulaştığını açıkladı. Öğücü, “Tüketim üretimin önünde; üretim 5,7 milyon ton, tüketim 6,9 milyon ton. İhracatta temizlik kâğıtları %47, ambalaj kâğıtları %25 paya sahip.” dedi.
18 ülkeden sektör liderlerinin yer aldığı fuarda ABD, Çin, Almanya, Fransa ve Hindistan gibi ülkelerden firmalar boy gösterdi. Fuar Direktörü Sinem Akgöl, “Her yıl düzenleyerek İstanbul’u temizlik kâğıdı sektörünün bölgesel merkezi yapmayı hedefliyoruz.” açıklamasında bulundu.
İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün ise, sektörün genç ve yüksek potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Üstün, “Son 10 yılda üretim kapasitesi %60, üretim hacmi %50 arttı. 2024’te 8 milyon tonluk üretim yapıldı. 2029’a kadar bu hacmin 10 milyon tona ulaşması bekleniyor.” ifadelerini kullandı.
Fuarın ana sponsoru Essel ve sektörün öncü firmalarından Lila Kâğıt ile Viking Kâğıt da fuarda öne çıkan markalar arasında yer aldı. Öğücü, geri dönüşüm oranının %53 olduğunu, atık kâğıt toplama oranının ise %73 seviyesinde olduğunu belirterek, “Bu oranı en az %60’a çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi.
ICM Makine Genel Müdürü Çınar Ulusoy, Türkiye’deki tüketicilerin hâlâ beyaz temizlik kâğıdını tercih ettiğini belirterek, “Gelişmiş ülkelerde kahverengi ve koyu renkli geri dönüştürülmüş ürünler daha fazla ilgi görüyor. Türkiye’de tüketici alışkanlıklarını değiştirmek şart.” dedi.
Türkiye’de selüloz üretimi olmamasına rağmen, temizlik kâğıdı sektörü geri dönüşüm odaklı modeliyle çevresel sürdürülebilirlikte örnek teşkil ediyor. Kullanılmış kâğıtların yeniden işlenmesiyle elde edilen hammaddeler, hem çevreye duyarlı bir üretim sağlıyor hem de ekonomiye katkı sunuyor.