Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 2013 yılından bu yana robotik cerrahi ile 1,128 kalp ameliyatı gerçekleştirdiğini açıkladı. Robotik cerrahinin, hastaların iyileşme süresini kısaltarak hastanede kalış sürelerini de azaltması, bu yöntemin tercih edilmesinde önemli bir rol oynuyor.
Hastanenin Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Ertürk, robotik cerrahi ile kalp ameliyatı için Türkiye’nin ve dünyanın pek çok ülkesinden başvuru aldıklarını belirtti. Prof. Dr. Ertürk, “Mehmet Akif Ersoy Hastanesi tüm Türkiye’ye ve hatta dünyaya hizmet veriyor.
Sağlık turizmi kapsamında da pek çok hastamız var. Dünyada ve Avrupa’da vaka sayısı ile öndeyiz. Hastanemizde yaklaşık 2 bine yakın hasta robotik cerrahi ile ameliyat edildi, bunun 1,128’i kalp ameliyatları” dedi.
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanlarından Prof. Dr. Ünal Aydın ise, kalp damar cerrahisinde rutin yapılan ameliyatların robotik cerrahi ile de gerçekleştirilebildiğini belirtti. Prof. Dr. Aydın, “Bypass ameliyatı, kalp kapak ameliyatı, kalp kapak tamiri, kalpteki deliklerin kapatılması ve kalpteki kitlelerin çıkarılması gibi ameliyatlar robotik cerrahi ile yapılabiliyor.
Bu yöntemle ameliyatlarda herhangi bir büyük kesi izi kalmıyor, sadece 4 cm’lik küçük kesiler yapılıyor. Robotik cerrahi ile yapılan ameliyatlarda hastalar daha hızlı iyileşiyor, kan kaybı azalıyor ve yoğun bakım yatış süresi kısalıyor. Açık ameliyatta normal fonksiyonlarına dönme süresi 2 ay iken, robotik cerrahide bu süre birkaç hafta oluyor” şeklinde konuştu. (İHA)