Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kedi ve köpeklerde kısırlaştırma gerekli mi

Veteriner Hekim Ömer Casim,  Kedi ve köpeklerde kısırlaştırma işleminin ev ve kapalı alanlarda yaşayan tüm kedi köpek sahiplerinin maalesef yaptırması gereken bir operasyon olduğunu söylemek zorundayız, dedi.

KISIRLAŞTIRMA KEDİ VE KÖPEKLERDE NE GİBİ STRES OLUŞTURUR

Kedilerde; Hem fizyolojik hem psikolojik olarak birçok sıkıntı yasamaktayız. Kızgınlık dönemi dediğimiz menstrual evrede hormonal etki ile dişi ve erkek kedi,  hem çiftleşmek zorunda olmanın verdiği stresle sürekli bağırmaları sizi ve komsularınızı bile uyutmayabilir. Casim, En önemlisi erkeklerde idrar kokusu değişir ve bekletildiği taktirde evde her tarafa kalıcı kokulu bir idrar bırakmaya baslar. Dişilerde strese girdikçe yine evde sizi cezalandırmak adına çiş ve kaka yaptıklarını söyleyebiliriz.

Köpeklerde ise; dişi köpekler de yaklaşık 6 ayda bir kızgınlık dönemi geçirmekte olup bu dönemde yasadığımız en büyük sıkıntı menstrual kanamanın evdeki sıkıntısı dışında tuvalet ihtiyacı için sokakta parkta diğer sokak köpeklerinin tacizleridir. Erkekler köpeklerde ise biraz stresli agresif olmanın olduğunu söyleyebiliriz.

Veteriner Hekim Ömer Casim, her iki cinste de ortak payda olarak dişi kedi köpekte ilerleyen yaslarda kısırlaştırılmayanlarda pyometra dediğimiz genital kanal iltihabi hastalıkları ve sıkça meme tümörlerine rastlanmaktadır. Özellikle meme tümörü durumlarında tedavide başarı sansımız oldukça düşüktür. Erkek kedi köpekte fizyolojik olarak prostatla ilgili yayınlar vardır ama kesin değildir. Mesleki tecrübemizle bir erkek kediyi evde bakmanın daha zor olduğunu söyleyebiliriz. Erkek köpekte ise çok büyük agresyon görülmediği sürece açıkçası gerek duymuyoruz dedi.

KISIRLIKLA İLGİLİ EN ÇOK SURULAN SORULAR 

  • Soru : Kedilerin ve köpeklerin kısırlaştırmadan önce anne olmasının fizyolojik ve psikolojik sorunlara yol açıyor mu?
  • Cevap: Bir artısı yoktur. Hatta zor doğumlar süt veriminin anne üstüne daha fazla yıpratıcı etkileri oluyor. Annelik 2 ay ve devamında yavrularını döverek uzaklaştıran bir sürü anne kedi köpeğin olduğuna şahit oluyoruz, ayrıca yavruların bakımı sahiplendirilmesi ayrı bir zorluktur iyi düşünülmesi gerekiyor.
  • Soru : En erken ne zaman kısırlaştırabiliriz?
  • Cevap: Kızgınlığa hiç girmeden yani ortalama 6-7 ay civarı kısırlaştırılmasını önermekteyiz.
  • Soru : Erkek kedinin kısırlaştırılmasının idrar taşları oluşumuna neden olur mu?
  • Cevap: İdrar taşları oluşumuna kesinlikle bir alakası yoktur.
  • Soru : Kısırlaştırma Kilo Aldırır mı?
  • Cevap: Evet kısırlaştırılmasının en büyük yan etkisi kilo almalarıdır. Bu durumda diyet mamalarla hekiminizin yönlendirmesiyle sorun kontrol altına alınmaktadır.
  • Soru : Operasyon öncesi nelere dikkat edilmelidir?
  • Cevap: Kısırlaştırma operasyonu öncesinde hastanın en az 8 saat aç kalması gerekmektedir.
  • Soru : Tok getirildiği durumlarda ne gibi durumlarla karşılaşılır?
  • Cevap: Hasta sahibinin özen göstermesi gereken en önemli konu budur çünkü. Hasta anestezi alacağı için mide kaslarının gevşemesi koruyucu reflekslerin ortadan kalkması ile mide içeriğinin, boğaz bölgesine geri akmasına ve oradan da nefes borusundan akciğere inmesine sebep olur.
  • Soru : Operasyon sonrasında tedavi süreci nedir?
  • Cevap: Veteriner hekimin uygun görmesi halinde eve yollanan hastanın ilk hafta koşmasına, operasyon bölgesini yalamalarına izin verilmemeye dikkat etmek gerekiyor. Bunu engelleyemeyeceğinizi düşünüyorsanız dikiş alınana kadar yakalık takmak ve veteriner hekiminizin reçete ettiği antibiyotik ve analjezik tedaviyi takip etmek gerekiyor.