Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

HPV virüsü gençler arasında yayılıyor: Korunma yöntemlerine dikkat!

 HPV virüsü , son günlerde özellikle gençler arasında yaygınlaşan bir salgın olarak dikkat çekiyor. Bu virüs çoğunlukla cinsel yolla bulaşmakla birlikte, iyi dezenfekte edilmemiş lavabolar ve denenmemesi gereken iç giysilerin denenmesi gibi yollarla da bulaşabiliyor.

HPV

SON DÖNEMDE GENÇLERİMİZDE ÇOK SIK HPV VİRÜS ENFEKSİYONLARI İLE KARŞI KARŞIYA KALIYORUZ

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. “Human Papilloma Virüsü salgını başta gençlerimiz olmak üzere insan sağlığını olumsuz olarak etkiliyor.

İlkbahar ve yaz ayları geldikçe cinsel yolla bulaşan hastalıklarda da artışlar gözlemliyoruz.  Bunların en önemlilerinden biri ise HIV enfeksiyonudur. HIV hastalarının sayısı her geçen gün artarken, HIV ile birlikte veya tek başına HPV enfeksiyonları da artmaktadır” dedi.

HPV, siğile neden olmakla birlikte, kadınlarda rahim ağzı kanserinin de en önemli nedenlerinden biridir. Özellikle son dönemde gençlerde HPV virüs enfeksiyonları ile sıkça karşılaştıklarını belirten Prof. Dr. Yılmaz, her hafta HIV veya HPV’li bir ya da iki hastanın geldiğini ve bu nedenle çok dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

“Bu hastalık çoğunlukla cinsel yolla bulaşır, aynı zamanda iyi dezenfekte edilmemiş lavabolar veya denenmemesi gereken iç giysilerin denenmesiyle de bulaşabilir. Ancak büyük çoğunluk cinsel yolla bulaşır” diye ekledi.

HPV

DOĞU AVRUPA ÜLKELERİNDE ÇOK YAYGIN

Bu hastalığın korunma yöntemleri hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Yılmaz, “Bu iki enfeksiyonun korunma yöntemleri benzer olup hem HIV’den hem de HPV’den insanlar çok rahatlıkla korunabilirler. Korunmada hijyen ve korunmalı cinsel ilişki çok önemlidir.

Hijyene dikkat etmek ve korunma yöntemlerini uygulamak gerekiyor. Bu hastalık tüm dünyada yoğun olarak görülüyor. Bu nedenle yoğun aşı çalışmaları yapılmıştır ve son dönemde aşıya ulaşmak çok kolaylaşmıştır” dedi.

Sonuç olarak, kadınlarda en çok görülen kanser türü olan rahim ağzı kanserine neden olan ve Doğu Avrupa ülkelerinde daha yaygın olarak görülen, özellikle cinsel yolla bulaşan bu virüsten korunmak için gençlerimize korunmalı cinsel ilişki ve hijyenin önemini vurgulayan Prof. Dr. Yılmaz, “HPV için aşılarını yaptırmalarını tavsiye ediyoruz” dedi. (İHA)