Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Doç. Dr. Ercoşkun: Kesimden sonra Kurban etini hemen dondurmayın

Kurban Bayramı’nda kesilecek kurban etlerinin nasıl muhafaza edilmesi gerektiği konusunda önemli bilgiler veren Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, kesimden sonra etin bir süre dışarıda bekletilmesi gerektiğini belirtti. Ercoşkun, “Kesilmiş eti 24 saat içinde dondurursak, et ölüm sertliği aşamasında donmuş olacak ve çözündürdüğümüzde en sert halinde olacak” dedi.

Kurban eti

KESİLEN ETİN DİNLENDİRİLMESİ ÖNEMLİ

Kurban Bayramı’na hazırlanırken binlerce vatandaş kurban vazifesini yerine getirecek. Uzmanlar, kesilen etlerin heba olmaması ve hijyenik şartlarda saklanması için önemli uyarılarda bulundu.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, kesimden sonra etin bir süre dondurulmadan bekletilmesi gerektiğini söyledi. Kesimden sonra bekletilmeden dondurulan etin sertleşeceğini belirten Ercoşkun, etin dinlendirilmesinin önemine değindi.

Kurban eti

“YENİ KESİLMİŞ KURBAN ETİNİ BUZDOLABINA KOYMADAN ÖNCE BİRKAÇ SAAT DİNLENDİRİN”

Kesimden sonra etin en yumuşak halde olduğunu belirten Ercoşkun, “Yeni kesilmiş kurban eti, buzdolabına koymadan önce birkaç saat dinlenmelidir. Kesilmiş eti 24 saat içinde dondurursak, ölüm sertliği aşamasında donmuş olacak ve çözündürdüğümüzde en sert halinde olacak. Yeni kesilen et en yumuşak haldedir. Yavaş yavaş sertleşir ve daha sonra tekrardan gevşemeye başlar. O esnada damardaki kanlar süzülerek laktik asit oluşur ve mikrobiyal olarak daha güvenilebilir bir et olarak karşımıza çıkar” dedi.

“KAHVALTIDA ET TÜKETMEK YERİNE SİNDİRİMİ KOLAY BESİNLER YEMELİYİZ”

Kahvaltıda et tüketilmemesi gerektiğini kaydeden Ercoşkun, “Kesilen kurban etlerini 15 gün buzdolabı şartlarında saklayabiliriz. Dondurmak istiyorsak en az 24 saat bekletmemiz gerekiyor. Et, sindirilmesi zor bir besindir. Kahvaltıda et tüketmek yerine sindirimi kolay besinler yemeliyiz” diye konuştu. (İHA)