Günümüzde her an her yerden mikrop alıp hastalanmamız kaçınılmaz oldu artık. Bundan dolayı temizlik çok daha ön plana çıktı. Özellikle yemek yapmak için aldığımız sebze ve malzemeleri çok dikkatli seçmek gerekiyor. Sebze alırken taze, sararmamış olmalarına dikkat edilmeli. Meyvelerin zedelenmemiş ve çürük olmaması, dayanıklılık açısından büyük önem taşıyor. Toz, toprak ve ilaç kalıntılarının giderilmesi için bol akarsuda yıkamak gerekiyor. Sebze ve diğer malzemeleri buzdolabında ve dolaplarda saklamamız en doğru olanı.
Dondurulmuş besinler sıcak ortamda değil, buzdolabında çözülmeli. Çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır. Dondurulmalarına rağmen gıdalarda çürüme bir ölçüde devam ediyor. Çözme işlemi sırasında bu süreç hızlanır ve oda ısısında uzun sürede çözülen gıdalar kolaylıkla bozulabilir. Özellikle et, kıyma gibi yiyecekler mikropların üremesi için ideal ortamı oluşturur. Buzluk ve derin dondurucuların kapaklarında gıdaların en fazla ne kadar süreyle saklanabileceğine ilişkin bilgilere dikkat edilmesi gerekir. Aynı türden gıdaların eski ve yeni üretilmişleri aynı ortamda saklandığında önce eskilerinin tüketilmesine özen gösterilmelidir.
Yemek yapmak için kullandığınız tezgâhların temizliğine özen gösterilmelidir. Temizlik, besinler kaldırıldıktan sonra yapılmalıdır. Özellikle et suları ya da her çeşit etten yapılmış gıdalarla bulaşmış yüzey, alet ve malzemelerin temizliği büyük önem taşır. Bu tür yüzey ve malzemeler iş biter bitmez, hemen soğuk suyla akıtılmalı, sonra da yüksek ısıda su ve deterjan kullanılarak temizlenmelidir. Yüzey temizliği için çamaşır suyu da kullanılabilir.
Uzmanların verdiği bilgilere göre, besin maddelerinde bulunan çok sayıda mikroorganizma, mutfak temizliğinin önemini artırıyor. Bu nedenle mutfak temizliği büyük bir özen istiyor. Gerekli malzemelerin satın alınması ile yemeklerin sunulması arasında, depolama, hazırlama, pişirme, servis sonrası temizlik ve bakıma kadar tüm iş akışı, mutfakta sağlıklı ortam oluşturmada ayrı ayrı önem taşıyor. Uzmanlar, mutfaktaki sıcak ve nemli ortamda bulunan bakterilerin sayısının her 20 dakikada iki katına çıkabildiğini ve bir tek bakterinin 10 saatte 1 milyar olacak şekilde üreyebildiğini söylüyor.
Temizlik her alanda çok önemli ancak, mutfak büyük bir ayrıcalık taşıyor bizim için. Mutfakta iş yapanlar, ellerini önceden etkili şekilde yıkamalı, ellerinde kesik ve yara bandı olanlar yiyecek hazırlamamalı, yemek hazırlama sırasında sigara içmemeli, saçlar ve buruna temas etmemeli, yemeklerin tadına bakılması gerektiğinde temiz bir kaşık kullanıp sonra hemen yıkamalıdır. Yemeklerde kullandığımız suların mutlaka denetlenmiş, kapalı kaynak suları olması da büyük önem taşıyor.
Sağlıklı günler dileklerimle…