Pembe Ayna karşısına geçen ünlülerden, 01-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalığı için mesaj var: “Pembe Ayna Söyle Bana…”
Memorial Sağlık Grubu’nun, kadınların meme farkındalığı için her ay düzenli olarak ayna karşısında meme yapısını kontrol etmesi ve gördükleri herhangi bir değişiklikte önlem alması gerektiğine dikkat çekmek için hayata geçirdiği “Pembe Ayna” projesi, bu yıl sanat, spor ve televizyon dünyasının ünlü isimlerini bir araya getirdi. Pembe Ayna Söyle Bana” diyen ünlü isimler: Aysu Türkoğlu, Başak Gümülcinelioğlu, Begüm Öner, Cansu Tuman, Dicle Doğan, Evrim Keklik, Feyza Civelek, Nefise Karatay, Nisa Bölükbaşı, Nur Viral, Simay Rasimoğlu, Şahika Ercümen, Şebnem Dönmez, Şeyda Coşkun, Zeynep Beşerler, Zeynep Sever Demirel.
“Pembe Ayna Söyle Bana” mottosuyla ayna karşısına geçen ünlüler, meme kanseri farkındalığına ilişkin mesajlarını, Pembe Ayna’dan yansıtarak kadınlara aktarıyor. Birbirinden ünlü isimlerin; bedeninin farkında olan, kendini ve hayatı seven, kanserle mücadele den vazgeçmeyen kadınları tasvir eden fotoğrafları ile mesajları, “Pembe Ayna Meme Kanseri Farkındalık Sergisi” ve dijital bilinçlendirme spotlarında anlam kazanıyor. Değerli profesörlerin, doktorların ve katılımcıların katkısıyla, Meme Kanseri Farkındalığı ile ilgili mesajlar verildi.
Prof. Dr. Bülent Çitgez’in hastalarından olan Özgül hanım ile röportajımızda kendi hikayesini şöyle anlattı.
“Ben bir hasta olarak bu gibi kanser hastalıkların her zaman takip edilmesini ,bilinçli olunmasına önem veriyorum. Kanser vakası çok yaygın grip gibi çok yoğunlaşmaya başladı. Erken teşhisle belirlenmesi bu hastalığı daha kolay bir şekilde atlatılacağını söyleyen Özgül hanım, insanların kendilerini sürekli kontrol etmeleri gerektiğinin altını çiziyor. Herkesin farkında olmalarını ve böyle farkındalığı artıran organizasyonların olması bu farkındalığı daha etkin hale getirdiğini dile getirdi. İnsanların bana uğramaz dememeleri lazım. Genetik olmayabilir veya vücudunun yatkınlığı da olmayabilir fakat ben bir sporcu olarak daha çabuk atlattım. Hep pozitif düşünür ve öyle yaşamaya tercih ederim. Hayatımdaki kötü olayların tarihlerini bile kafamdan silerim. Durum bilinçte biter. Hayatta yaşamak istiyorsan pozitif olunmalı diyen Özgül hanım: Benim bu hastalığı farketmem ise annemin meme kanseri olduğundan dolayı senelerce tedavi sürecinde yanındaydım bilinçliydim. Kızı olarak benimde muayenelerim yapıldı ve kistlerim olduğu söylendi. Tabi ur‘ a dönüşüp dönüşmeme ihtimali yüzde 80 genetik idi. Ve öyle de oldu. Bu hastalık teşhisini olgunlukla karşıladım . Ben olabileceğini düşünüyordum. Yıllar sonra aynı annemin gibi aynı şekilde aynı yerde aynı kitle çıktı ve iki göğsüm alındı.
Prof.Dr. Bülent Cingez hocam riske atmayalım diğerinde de küçük küçük kitleler var alalım demesiyle aldırdım ve asla kafama takmadım sorun etmedim. Hastalığıma hiç bir zaman takılı kalmadım hayatıma sporuma devam ettim. Daha sonrasında yine hocamın tespitlerinde safra kesemde de kitle çıktı ve alınması gerektiğini söylediğinde hiç tereddüt etmedim. Kısacası Hastalığı üzerinizde taşımayacaksınız kendinizi pozitif şartlamak zorundasınız. Kabullenmek çok önemli. Ve son olarak ben değil hastalık düşünsün. Ben onu yenerim” diyerek sözlerini tamamladı. Sağlık Haber Gazetesi