Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Tütünsüz yaşam için yürüyüş: Dr. Uras’tan çarpıcı açıklamalar…

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü, “Tütünsüz Sağlıklı Yaşam İçin Sende 1 Adım At” yürüyüşü düzenledi. Etkinlikte Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uras, Tütün ün çevre ve sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Uras, “Her 3 bin paket sigaranın kağıdı için 1 ağaç yok oluyor. Her yıl 1 milyon kuş yere atılan izmariti yuttuğu için ölüyor. Tütün kullanımı, vücudun birçok yerinde çeşitli kanserlere sebep olur” dedi.

Tütünsüz yaşam için yürüyüş:

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla düzenlenen yürüyüş, 19 Mayıs Lisesi Hava Merasim Bölüğü Boru ve Trampet Takımı eşliğinde başladı ve Genç Yeşilay gönüllülerinin desteğiyle İstiklal Caddesi Verem Savaş Dispanseri önünden Cumhuriyet Meydanı’na kadar devam etti. Yürüyüş sonrası açılan stantta vatandaşlara sigarayı bırakma yöntemleri hakkında bilgi verildi ve ücretsiz karbonmonoksit ölçümü yapıldı.

Tütünsüz yaşam için yürüyüş

“TÜTÜN KANSERE YOL AÇIYOR”

Dr. Mustafa Uras yaptığı açıklamada, “Tütün kullanımı akciğer, ağız, gırtlak, soluk borusu, yemek borusu, mide, bağırsak, karaciğer, pankreas, böbrek, mesane, erkeklerde prostat, kadınlarda meme ve rahim ağzı gibi birçok kanser türüne neden olur. Tütün kullanımı, temel ihtiyaçlardan tütüne yönlendirerek yoksullaşmaya katkıda bulunmaktadır. Tütün üretimi, pek çok tarım ürününden daha fazla su tüketir. Tek bir sigaranın üretimi için yaklaşık 3,7 litre su kullanılmaktadır.

Çoğunlukla sigara izmaritlerinden oluşan tütün ürünü atıkları su kaynaklarına karışmakta ve zarar vermektedir. Tek bir sigara izmariti, ortalama 100 litre kadar suyu kirletmektedir. Sigara izmaritlerinde bulunan pek çok tehlikeli kimyasal madde ve elektronik sigara atıkları sulara ve toprağa sızarak doğaya zarar vermektedir,” dedi

Tütünsüz yaşam için yürüyüş

Dr. Mustafa Uras, sözlerini şöyle sonlandırdı: Tütün endüstrisi yılda 84 milyon ton karbondioksit eşdeğerinde sera gazı salınımına sebep olmaktadır. Tütün dumanı, dizel egzozundan daha yüksek oranda partikül atılmasına sebep olarak hava kirliliğini de artırmaktadır.

Tütün endüstrisi, dünyanın zaten kıt olan kaynaklarının daha da azalmasına ve iklim değişikliğine sebep olmakta, ekosisteme zarar vermektedir. Kısaca tütün endüstrisi insanları olduğu gibi gezegenimizi de zehirlemektedir. Sigaranın yapımında kullanılın kâğıt ve paketlenmesi için kullanılan karton için binlerce ağaç kesilmektedir. Her 3 bin paket sigaranın kâğıdı için 1 ağaç yok olmaktadır. Her yıl 1 milyon kuş yere atılan izmariti yuttuğu için ölmektedir” (İHA)