Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Erken teşhisle meme kanserine dur diyelim 

Ekim ayı tüm dünyada “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” olarak kabul ediliyor. Meme kanseri ülkemiz de dahil tüm dünyada yaygın olarak görülüyor. Tanı ve tedavi için son yıllardaki gelişmeler hastalara büyük sevinç yaratıyor. Türk Kanser Derneği Başkanı Burak DurumanTanının erken konulması ve toplumdaki farkındalık, tedavi başarısının artmasının temelini oluşturuyor. Farkındalık ve bilinç kanserden korunmanın temel unsurlarını oluşturur. Meme kanserinde farkındalık oluşturma üzere değerli doktorlarımız Doç. Dr. Esat Namal  Doç Dr. Mehmet Esat Duymuş ve Prof. Dr. Kürşat Karadayı ile bir araya geldiğimiz erken teşhisin hayati önemine dikkat çekip “Meme kanserine Dur” dedik diye belirtti.

Anadolu’da meme kanserine yakalanmış olan ve İstanbul gibi büyük şehirlere sevk gerektiren hastalarımızın da kalacak yerleri bulunduğunu söyleyen Türk Kanser Derneği Başkanı Burak Duruman; “Otel konforunda mucize evlerimiz var. Burada kanser, bakım hizmetleri alabilirsiniz. Psikologlarımız, diyetisyenlerimiz, burada mevcut. Kısıtlı imkanlarla taramalar yapmak için çalışıyorlar. Türk Kanser Derneği’ne başvurduğunuzda yanınızdayız. Kanserden korkmuyoruz. Geç kalmaktan korkuyoruz. Erken teşhislerde kansere dur diyoruz.”diye konuşmasına ekledi.

Gaziosmanpaşa Medical Park Cerrahi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Esat Duymuş, “Bilindiği üzere Dünyada ve Ülkemizde en çok görülen Meme kanseri. Her 3 dakika da bir yeni meme kanseri tanısı konulurken, dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişiye yeni meme kanseri tanısı konuluyor. Erken teşhis çok önemli çünkü, erken teşhis ile hastalıktan tamamen kurtulma şansı mümkün. Yüzde yüze yakın kür şansı olabiliyor.” dedi.

ERKEN TEŞHİS İÇİN NELER YAPMAMIZ GEREKİYOR

Doç. Dr. Mehmet Esat Duymuş şu önerilerde bulundu;Her kadının 20 yaşından itibaren öncelikle kendi kendine meme muayenesini ayna karşısında en az ayda 1 kez tekrarlaması, 40 yaşından itibaren mutlaka doktor kontrolüne gitmesi, 2 yılda bir ise mamografi yaptırmasını öneriyoruz. Yaptıkları tetkikler sonrasında ellerine gelen bir kitle memede çöküntü kanlı akıntı ya da renk değişikliği durumlarında ise en yakın sağlık kuruluşlarına mutlaka bir an önce başvurmalarını öneriyorum. Meme kanserini erken evrede yakalayaraktan güncel ameliyatlar ile estetik yöntemlerle çok iyi sonuçlar alabiliyoruz. Kanserden korkmayalım geç kalmaktan korkalım”

İstinye Üniversitesi Gaziosmanpaşa Medical Park Hastanesi’nden Prof. Dr. Kürşat Karadayı, meme kanseri tedavisinden ve cerrahisinden bahsedersek, birçok tedavisi olan meme kanserinin çaresiz olmadığını vurguladı. Prof. Dr. Kürşat Karadayı;Tedavilerin değiştiğini kemoterapilerin hormon tedavilerinin radyo terapi ışın tedavisi dediğimiz cerrahi bu tedavilerin temelini oluşturuyor. Hastaya tanı konduğunda hasta çaresiz değil özellikle ilk evrelerde tanı konulduğu zaman cerrahi önemli bir rol oynuyor, dedi.  Birkaç tedavi metodu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kürşat Karadayı;Mastektomi dediğimiz memenin bütünüyle alınması ve ikinci meme koruyucu cerrahi dediğimiz sadece tümörlü bölgenin alınması şeklinde ameliyatlarla, mümkün olduğunca memeyi korumaya çalışıyoruz. Sadece tümörlü bölgenin alınmasını tercih ediyoruz ki kozmetik sonuçlarımız daha iyi olsun. Meme bütünüyle alınsa daha iyi, gerek yapay protezler gerekse karının kendi yağından kasından elde edilen dokularla, yeni meme yapılabiliyor ve yeni kozmetik memesiyle ameliyattan çıkılabiliyor.

Bir önemli konu da koltuk altına sıçramış meme tümörleri en fazla koltuk altına sıçrayabiliyor. Bu memeyi koruduğumuz zaman koltuk altı lenf bezlerinin de iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Eskiden bunların tamamını almak zorunda kalıyorduk ve hastaların kollarında şişlik ödem hareket kısıtlılığı ağrı gibi şikayetler oluyordu. Ama ameliyat öncesi verilen tedavilerle bu koltuk altı lenf bezlerinin de artık tamamı tümörsüz hale gelebildiğini, sınırlı sayıda lenf bezi çıkarmakla bu kolda olan problemlerin önüne geçebileceğimizi de vurgulamak istiyorum. Sonuçta erken tanı çok önemli, yeter ki hasta ameliyat şansını yitirmemiş olsun. Bu evrelerde yine hasta korkmasın memesini tamamen almadan da birçok hastamızda çok iyi kozmetik sonuçlarla bu hastalığın tedavisini başarıyla gerçekleştirmekteyiz.”

Memorial Şişli Hastanesi İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Esat Namal ise; “Meme kanseri farkındalık ayı, Meme Kanseri artık tedavi edilebilir bir hastalık. Erken yakalandığı zaman normal bir hayat sürmek mümkün. Ontolojiyi anlatacağım, meme kanserinde asla teslim olmak yok çünkü o kadar büyük gelişmeler var ki erken tanı tam kür ve hastalıksız bir yaşam. Ama bizi dinleyen birçok meme kanseri hastamızda evre 3 evre 4 meme kanseri hastalarımız var, asla geri adım atmayacağız. Çünkü kemoterapiler, immünoterapi akıllı ilaç denilen hedefli tedavilerde büyük gelişmeler var. Ayakta kalacağız öncelikle sağlıklı ve güzel yaşayacağız. Meme kanserinin farkında olacağız, erken yakalayacağız, yakalayamasak da teslim olmayacağız.” dedi.