Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Çocuklarda alerjik nezle nasıl anlaşılır?

Bahar aylarında çocukları tehdit eden sinsi tehlike: alerjik nezle! Bahar ayları doğayla buluşma zamanı olsa da, çocuklar için oldukça rahatsız edici bir sağlık sorununu da beraberinde getiriyor: Alerjik nezle, ya da bilinen adıyla saman nezlesi.  Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehmet Ali Duman, çocuklarda alerjik rinit ve tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.Çocuklarda alerjik nezle nasıl anlaşılır

ALARJİK NEZLE 3 HAFTADAN UZUN SÜRÜYORSA DİKKAT!

Alerjik nezle, çoğu zaman soğuk algınlığı ile karıştırılıyor. Ancak eğer nezle belirtileri ilkbahar ve yaz aylarında başlayıp 3 haftadan uzun sürüyor ve iyileşme göstermiyorsa, bu durum alerjik nezle olasılığını güçlendiriyor. Uzmanlar, böyle durumlarda mutlaka bir hekime başvurulması gerektiğini vurguluyor.

BURUN AKINTISI ŞİKAYETİYLE GELEN HER 2 ÇOCUKTAN 1’İ ALERJİK RİNİTLİ

Bahar aylarında burun akıntısı veya tıkanıklığı şikayetiyle doktora başvuran çocukların yaklaşık yarısında alerjik rinit saptanıyor. Özellikle polenlerin yoğun olduğu dönemlerde, çiçek açmayan ancak polenlerini rüzgarla yayan bitkiler çocuklarda alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor.

ALERJİK NEZLE VE BELİRTİLERİ NELERDİR?

Her çocukta belirtiler farklılık gösterebilir ancak yaygın belirtiler şu şekilde sıralanıyor:

  • Sürekli hapşırma
  • Burun tıkanıklığı ve akıntısı
  • Kaşıntılı burun, göz, boğaz ve kulaklar
  • Gözlerde sulanma, yanma ve kızarıklık
  • Kulak tıkanıklığı ve burun kanamaları

Yıl boyunca süren alerjik rinitli çocuklarda ise şu şikayetler de görülebiliyor:

  • Tekrarlayan kulak enfeksiyonları
  • Horlama ve ağızdan nefes alma
  • Koku alamama
  • Burun köprüsünde kaşıntıdan kaynaklanan çizgilenmeler

ASTIM VE EGZAMA GİBİ ALERJİLERLE İLİŞKİLİ

Alerjik nezle, astım, egzama ve gıda alerjisi gibi diğer alerjik hastalıklarla sıkı ilişkili. Astımlı çocukların %80’inde alerjik rinit de görülüyor. Ayrıca ailesinde alerji öyküsü olan çocukların bu hastalığa yakalanma riski daha yüksek.

Çocuklarda alerjik nezle nasıl anlaşılır

SADECE POLENLER DEĞİL, EV TOZLARI DA TEHLİKE!

Polenlerin dışında, ev tozu akarları, hayvan tüyleri ve tütün dumanı da çocuklarda alerjik nezleye yol açabiliyor. Bu nedenle çocukların yaşadığı ortamların düzenli olarak temizlenmesi büyük önem taşıyor.

ALERJEN BELİRLENMELİ, GEREKİRSE TEST YAPILMALI

Ebeveynlerin dikkatli gözlemiyle alerjenler belirlenebilse de, tanıyı netleştirmek için cilt testi, kan testi ve gerekirse nasal eosinofili gibi testler yapılabiliyor. Tespit edilen alerjene göre tedavi planı oluşturuluyor.

İLAÇLAR YETERSİZ KALIRSA AŞI TEDAVİSİ UYGULANABİLİR

Alerjik nezle tedavisinde ilk adım, çocuğun alerjiye neden olan maddelerden uzak tutulması. Polen alerjisi olan çocukların, özellikle tozlaşmanın yoğun olduğu dönemlerde yeşil alanlardan uzak durması veya tedavi eşliğinde doğayla temas etmesi öneriliyor.

Korunma yöntemlerinin yetersiz kaldığı durumlarda ilaç tedavisi devreye giriyor. Ancak ilaçlarla yeterli yanıt alınamayan durumlarda, immünoterapi (aşı tedavisi) gündeme geliyor. Bu tedavi, çocuğun bağışıklık sisteminin duyarlı olduğu alerjene karşı zamanla tolerans geliştirmesini sağlıyor.